Categorieën
laatste nieuws

Column Mark Verra – Een zegen voor het tennis: Whatsapp.

Met verbazing keek ik een aantal jaren geleden naast me op de verschillende banen en zag daar met
de week steeds meer vooral dames tennissen. Met name op de dinsdag; het werd echt steeds
drukker. Ik ging toch eens vragen bij ze hoe of wat. Wat bleek, ze hadden een grote groepsapp
gemaakt met allemaal gelijkgestemde vrouwen. “Hé, kom jij vanavond ook tennissen? Jazeker, ik ben van de partij en ik ook!” Waar je vroeger steeds rond moest bellen om af te spreken, is dit ineens niet
meer nodig. Natuurlijk spelen ook andere sociale media een rol, maar deze mogelijkheid van
communiceren wil ik graag uitlichten.

Als tennistrainer valt het mij op dat de beschikbaarheid van mensen, die les willen steeds minder wordt. Waar vroeger inschrijfformulieren werden ingevuld met daarop vermeld eén of misschien twee tijdstippen v.w.b. verhinderingen, krijg ik nu regelmatig verzoeken om op de dinsdag om 2000u
te lessen in een groepje van vier mensen . De andere lessers moet ik er dan zelf bij gaan zoeken. Dit
leidt er vaak toe, dat er soms drie trainers naast elkaar staan te trainen om acht uur. Negen uur is al
snel te laat. Nee, iedereen wil om acht uur. Niet dat ik klaag, maar dat is nou eenmaal een feit. In het
verleden heb ik geprobeerd te werken met een online reserveringssysteem, zodat individuen zelf
konden inschrijven op een bepaald tijdstip en er zodoende vanzelf een lesgroep werd gemaakt. Wat
bleek? Dat doen mensen niet snel. Ze kennen de ander immers niet. Hoe anders is het, wanneer ik
een groepsapp aanmaak en daarmee probeer lesgroepen te maken. Dan maakt het ineens niets uit
en communiceert iedereen er vrolijk op los met elkaar. Hoeveel telefoontjes en ook heen en weer
emailen, scheelt dat! Wil je een lesgroep of misschien meerdere groepen iets laten weten: Whatsapp! Het is slecht weer. Laten we de les doorgaan of halen we in? Komen jullie ook aanstaande zaterdag bij ons evenement of doen jullie ook mee aan onze interne competitie? Hier stuur ik je een filmpje van jouw forehand. Heb je deze foto’s van afgelopen vrijdag gezien? Deel jij ze? Zo vergeet ik vast nog heel veel
voorbeelden. Zonder gein, er meldt zich net – nu ik dit schrijf – een lesgroep van vier aan voor tien woensdagen na de vakantie om 2100u.

Ik weet het echt zeker: Whatsapp is een zegen voor het tennis!

Mark Verra, voorzitter Vereniging van Nederlandse Tennisleraren.